18.3.2024 |

#GlobalShadingDay nostaa esiin aurinkosuojauksen etuja taistelussa ilmastonmuutosta vastaan

Euroopan aurinkosuojausjärjestön, ES-SOn lanseeraamaa Global Shading Day –päivää vietetään toista kertaa 21.3.2024. Euroopan laajuisesti vietettävän -päivän tarkoituksena on lisätä kuluttajien ja poliittisten päättäjien tietoisuutta aurinkosuojauksen merkityksestä ilmaston lämpenemisen torjunnassa.

Global Shading Day –päivää vietetään Kevätpäiväntasauksen jälkeisenä päivänä, kun kevätaurinko alkaa taas paistaa lämmittävästi pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa päivää tuo esiin kotimaisten aurinkosuojayritysten yhteinen etujärjestö Suomen Aurinkosuojaus ry. Keskustelua käydään sosiaalisessa mediassa #globashadingday-tunnisteen ympärillä.

– Ilmastonmuutoksen ja isoja ikkunoita suosivan arkkitehtuurin myötä aurinkosuojauksella eli erilaisilla kaihdinratkaisuilla on yhä tärkeämpi merkitys kestävien rakennusten suunnittelussa. Aurinkosuojauksella voidaan hallita päivänvalon määrää, mutta erityisesti myös estää rakennusten ylikuumeneminen ja vähentää ilmastoinnin tarvetta. Samalla säästetään energiaa ja vähennetään merkittävästi hiilidioksidipäästöjä, toteaa Petri Rokkanen, Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja.

ES-SO:n julkaisemien tutkimusten mukaan:

  • Rakennusten osuus Euroopan energiakulutuksesta on 40 prosentia ja kasvihuonekaasupäästöistä 36 prosenttia.

  • Älykkään aurinkosuojauksen kautta hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää jopa 100 miljoonalla tonnilla ja säästää 285 miljardia euroa.

  • Vuoteen 2050 mennessä aurinkosuojauksella voisi vähentää eurooppalaisten rakennusten jäähdyttämiseen kuluvaa energiaa jopa 60 prosenttia.
  • Ilman aurinkosuojausta koneellisen jäähdyttämisen tarve tulee ilmastonmuutoksen ja helleaaltojen vuoksi nousemaan 60 prosenttia.

Rakennusten ylilämpeneminen on iso ongelma myös Suomessa, ja sisälämpötilan jäähdyttämiseen kuluu entistä enemmän energiaa. Dynaaminen automatisoitu aurinkosuojaus on passiivinen jäähdytysratkaisu. Energiatehokkuuden ja taloudellisten säästöjen näkökulmasta se on tehokkain ratkaisu ongelman ratkaisemiseen.

– Aurinkosuojauksen kautta saavutettava passiivinen jäähdytys on merkittävä mahdollisuus, kun Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Toivomme, että Global Shading Day virittää keskusteluja aiheen tiimoilta, ja että aurinkosuojaus huomioitaisiin tulevaisuudessa yhä tärkeämpänä osa rakennusteknisiä vaatimuksia. Rokkanen sanoo.