Tiedote 27.4.2022 | Suomen Aurinkosuojaus ry |

Aurinkosuojaus säästää energiaa ja pitää kodin sisälämpötilan sopivana

Jos lämmin ilma ei pääse sisälle, ei tarvita jäähdytystä. Aurinkosuojaus pitää kodin sisäilman miellyttävänä vuoden ympäri ja on fiksumpi investointi kuin energiasyöppö ilmalämpöpumppu.

– Miksi päästää lämmin ilma sisälle ja käyttää isoja summia sen jäähdyttämiseen? Eikö olisi järkevämpää estää lämmön tulo sisään, Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen herättelee miettimään.

Aurinkosuojaus on huomattavasti fiksumpi investointi kuin kodin jäähdyttäminen esimerkiksi ilmalämpöpumpulla. Kun ilmastointi kytketään päälle vasta kun on aivan pakko ja panostetaan sen sijaan nykyaikaiseen aurinkosuojaukseen, eurooppalaisten rakennusten jäähdytykseen hurahtava energia voisi laskea vuoteen 2050 mennessä peräti 60 prosenttia.

Euroopan aurinkosuojateollisuuden kattojärjestön ES-SO:n mukaan se tarkoittaisi 285 miljardin euron säästöä ja sata miljoonaa tonnia taivaalle tupruamattomia kasvihuonekaasuja. Toisin sanoen 22 miljoonan auton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä!

Miksi päästää lämmin ilma sisälle ja käyttää isoja summia sen jäähdyttämiseen?

Petri Rokkanen, puheenjohtaja Aurinkosuojaus ry

Suomalaisissa kodeissa on liian lämmin

Ilmastonmuutos on tosiasia, ja helleaallot yleistyvät myös meillä pohjolassa. Hellehuuma kuitenkin hyytyy, kun päivän päätteeksi ei pääse viileään kotiin. Useat meistä eivät pääse. Suomen lainsäädännön mukaan huoneilman lämpötila ei saa ylittää 32 astetta, mutta meilläkin kotien ylilämpeneminen on iso ongelma.

ES-SO:n tutkimuksen mukaan ilmastointia vaativien eurooppalaisten rakennusten määrä on voimakkaassa kasvussa. Kodeissa vietetään yhä enemmän aikaa, ja moni kamppailee epämukavan asumisen ja tukalien työolosuhteiden kanssa. Sähköä kuluu aamusta iltaan, kuumuus väsyttää ja työteho kärsii.

– Jäähdytysjärjestelmän rakentaminen olemassa olevaan rakennukseen voi olla hankalaa. Vaikka se onnistuisi, jäähdyttäminen lisää entisestään sähkönkulutusta, Petri Rokkanen sanoo.

Jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan

Aurinkosuojauksella, eli erilaisilla kaihtimilla ja markiiseilla, voi itse vaikuttaa kodin energiatehokkuuteen. Kun kodissa on automatisoidut aurinkosuojat, jäähdytysjärjestelmää ei tarvitse huudattaa täysillä. Vähempikin teho riittää sisälämpötilan alentamiseen – ja energiaa säästyy.

Aurinkosuojauksen materiaalit ovat viime vuosina kehittyneet huimasti. Esimerkiksi kirkkaiden tasolasi-ikkunoiden väliin asennettu screenkaihdin heijastaa takaisin jopa 85 % auringon lämpösäteilystä. Aktiivista jäähdyttämistä ei välttämättä tarvita lainkaan.

– Uudiskohteessa aurinkosuojan takaisinmaksuaika on nolla päivää, koska jäähdytysjärjestelmä on mitoitettu toimimaan yhdessä automaattisen aurinkosuojauksen kanssa. Pienemmällä teholla toimivasta jäähdytysjärjestelmästä saadulla säästöllä aurinkosuojaus on jo maksanut itsensä monta kertaa takaisin, Rokkanen toteaa.

Lisätiedot

Petri Rokkanen
puheenjohtaja
Suomen Aurinkosuojaus ry

040 060 2100
petri.rokkanen@somfy.com