Tiedote 10.8.2022 | Suomen Aurinkosuojaus ry |

Rakennuksen energiankulutus monta pykälää alas älykkäällä aurinkosuojauksella

Energiansäästö on juuri nyt polttava aihe niin rakennusalan ammattilaisten kuin kuluttajien keskuudessa. Kun aurinkosuojaus huomioidaan jo suunnittelun alkumetreillä, jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan.

Eurooppalaiset kodit ja toimistot käyvät helteillä yhä tukalammiksi. Rakennusten ylilämpeneminen on Suomessakin iso ongelma, ja sisälämpötilan jäähdyttämiseen kuluu entistä enemmän energiaa. Kun Eurooppaa uhkaa energiakriisi, mistä kaikki jäähdytysenergia otetaan?

Modernin aurinkosuojauksen myötä jäähdytystä voi ruuvata roimasti alas, ja rakennuksen energiatehokkuus paranee merkittävästi. Siksi aurinkosuojaus tulisi huomioida jo suunnittelun alkuvaiheissa.

Rakennusten olosuhdesimulointiin erikoistuneen Equa Simulation Finlandin toimitusjohtaja ja tekniikan lisensiaatti Mika Vuolle on ollut mukana kehittämässä LVI-simulointiohjelmistoa, jolla aurinkosuojauksen tarpeen voi laskea jo projektin alussa.

– Laskennan pitää olla ohjaavaa, ei toteavaa. Jos kaikki on jo päätetty, laskelmista ei ole enää hyötyä, Vuolle toteaa.

Energiatehokkain talotekninen järjestelmä on se, joka jätetään rakentamatta.

Mika Vuolle, toimitusjohtaja, tekniikan lisensiaatti Equa Simulation Finland Oy

Suomalainen suunnittelukulttuuri kaipaa herättelyä

Mitä ohjaavuus tarkoittaa? IDA ICE -simulointiohjelmistolla suunnittelija voi laskea, miten sälekaihtimet, screenkaihtimet ja ikkunalasit vaikuttavat kohteen sisälämpötilaan ja jäähdytystehon tarpeeseen. Se kertoo, miten määräysten mukainen sisälämpötila voidaan saavuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti.

Suomessa aurinkosuojaus ei kuitenkaan tunnu kuuluvan kenellekään. Onko se arkkitehdin, rakennusliikkeen, LVI-suunnittelijan vai valaistussuunnittelijan vastuulla?

Vastaus kaikkiin on kyllä. Asiantuntijoiden pitäisi istua yhteisen pöydän ääreen ja miettiä paras ratkaisu yhdessä. Aurinkosuojaus voi olla mahdollisuus, joka tuo suunnitteluun uutta ulottuvuutta.

Miksi jäähdyttää sisälle päässyttä lämpöä

Asumismukavuuden arvostus on kasvanut, ja koteihin tehdään yhä enemmän jäähdytysratkaisuja. Samalla tietoisuus nykyaikaisesta aurinkosuojauksesta on lisääntynyt. Asunnon ostaminen ja rakennuttaminen maksavat, ja ihmiset haluavat saada rahoilleen vastinetta. Kodin pitää olla terveellinen, turvallinen ja viihtyisä – myös kesällä.

– Miksi investoida sisälle päässeen lämmön jäähdyttämiseen, kun olisi järkevämpää estää lämmön pääsy sisään, Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen kysyy.

Mika Vuolle on samaa mieltä. Aurinkosuojauksella jäähdytysjärjestelmän tehoa voidaan rajoittaa tai jättää se kokonaan pois.

– Energiatehokkain talotekninen järjestelmä on se, joka jätetään rakentamatta. Jos pystymme aurinkosuojauksella välttämään kokonaisen jäähdytysjärjestelmän rakentamisen tai laskemaan sen tehon puoleen, se on järisyttävä muutos.

Matalalta paistava aurinko kuumentaa suomalaisia koteja

Euroopan aurinkosuojateollisuuden kattojärjestön ES-SO:n tutkimuksen mukaan jäähdytystä vaativien rakennusten määrä on Euroopassa jyrkässä kasvussa. Lukemissa piilee valtava energiansäästöpotentiaali. Aurinkosuojauksella voisi vähentää eurooppalaisten rakennusten jäähdytykseen kuluvaa energiaa vuoteen 2050 mennessä mojovat 60 prosenttia.

Aurinkosuojausta tarvitaan meillä yhtä lailla kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Vaikka Suomessa on viileämpää, matalalta paistava aurinko läpäisee ikkunan helpommin kuin korkealta paistava.

Toisin kuin monissa Euroopan maissa, Suomessa ei ole luonnonvalolle minimivaatimusta. Suomalainen ikkunamääräys ei huomioi, miten luonnonvalo todellisuudessa pääsee tilaan. Ympäristöministeriö on tehnyt selvityksen siitä, miten luonnonvalomääräystä voisi soveltaa täkäläisiin olosuhteisiin. Ehkä näemme pian luonnonvalon minimivaatimuksen myös suomalaisissa rakennusmääräyksissä.

Lisätiedot

Petri Rokkanen
puheenjohtaja
Suomen Aurinkosuojaus ry
040 060 2100
petri.rokkanen@somfy.com

Mika Vuolle
toimitusjohtaja, tekniikan lisensiaatti
Equa Simulation Finland Oy
040 769 0010
mika.vuolle@equa.fi